optimaliseer je afbeeldingen

Heb je onlangs nog eens kritisch naar de afbeeldingen op je website gekeken?
Tips voor perfecte plaatjes op je website.

seer afbeeldingen website

Afbeeldingen zijn belangrijk

Een webpagina met alleen maar tekst ziet er onaantrekkelijk uit. Het is saai en nodigt niet uit tot lezen. Hoe interessant je boodschap ook is, je zult er niet voldoende mensen mee bereiken.
We zijn als mens nu eenmaal visueel ingesteld. Kijk maar naar de afbeelding hierboven. Ik weet bijna zeker dat je ernaar gekeken hebt, ook al is het maar heel even.

Waar vind je een goede afbeelding?

Het belang is nu wel duidelijk. Dan komt de volgende vraag: hoe kom ik aan een goede bijpassende afbeelding voor mijn webpagina?
Zelf fotograferen is de beste optie. Je kunt er je persoonlijk gevoel inleggen en foto’s uit de praktijk zijn altijd goed.
Helaas is dat niet altijd mogelijk, of heb je gewoonweg de tijd niet. Dan zijn er voldoende alternatieven online te vinden. Gratis en betaald.

Gratis of betaald?

Gratis afbeeldingen kun je bijvoorbeeld vinden op StockExchange en natuurlijk Flickr. Voor betaalde afbeeldingen zijn er legio fotodatabanken, zoals iStock of Thinkstock. Je moet wel bereid zijn een paar tientjes te betalen.
Let bij gratis beeldmateriaal wel hoe het met de rechten geregeld is.

Je hebt de perfecte afbeelding, wat nu?

De kans dat je ideale foto ook precies de juiste afmeting heeft, zal in de praktijk helaas niet vaak voorkomen. Er zal meestal toch wat aan gesleuteld moeten worden: bijsnijden, verkleinen e.d.
Niets is zo irritant als het wachten tot een afbeelding in een pagina geladen is. Grote kans dat de bezoeker inmiddels is vertrokken. Van groot belang je afbeelding te optimaliseren voor het beste (en snelste) resultaat.

Maak je images geschikt voor het web

Er zijn een paar punten waar je op moet letten om je plaatje te optimaliseren voor gebruik op je website. Denk maar aan bijsnijden naar het juiste formaat, kleuraanpassing, bestand verkleinen, resolutie aanpassen en de juiste bestandsindeling.
verkleinen: bepaal eerst welke afmeting je afbeelding moet zijn en breng de grootte daarnaar terug. Het heeft geen zin een afbeelding van 2400×1800 pixels te gebruiken als de uiteindelijke grootte maar 400×300 is. Hoewel de meeste (CMS) programma’s de afmetingen automatisch aanpassen, benadeelt het toch de laadtijd.
resolutie aanpassen: 72 dpi is ideaal voor online gebruik
bestandsindeling: een jpeg-bstand heeft de voorkeur qua bestandsgrootte. Wil je een transparante achtergrond, kies dan voor een png.
Probeer je bestand altijd zo klein mogelijk te houden om een snelle laadtijd te bevorderen.

Software voor beeldbewerking – gratis en betaald

Om je afbeeldingen aan te passen, heb je beeldbewerkingssoftware nodig. De bekendste is natuurlijk Photoshop. Ongekende mogelijkheden, helaas ook erg prijzig. Zelf werk ik graag met Fireworks, ook van Adobe, maar ook vrij duur in aanschaf. Gelukkig zijn er gratis alternatieven.
Op de meeste windows computers staat standaard het programma Paint geïnstalleerd. Prima geschikt om je afbeelding bij te snijden en kleiner te maken.
Een alteratief is gimp (freeware).

Zorg dat je afbeelding gevonden wordt in de zoekresultaten

Nu je toch zo lekker bezig bent, optimaliseer je plaatjes dan ook gelijk voor de zoekmachines en google image search. Belangrijkst is dat je je afbeelding een duidelijke en passende bestandsnaam. Gebruik ook de alt- en title-tags, uiteraard met relevante omschrijving. Geef desgewenst hoogte en breedte aan. Ook nog eens goed voor de gebruiksvriendelijkheid.

Handige links:

De handigste links heb ik voor je op een rijtje gezet:

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van deze informatie hulp nodig om de afbeeldingen op je website aan te passen en te optimaliseren? Neem dan eens vrijblijvend contact op.
Ik help je graag verder op weg en geef je een eerlijk advies. Ook op het gebied van fotografie kan ik je verder helpen.

↑ top